Het onderzoek
Om uw klachten te kunnen behandelen zal de podotherapeut starten met een onderzoek naar de oorzaak van uw klachten. Dit onderzoek vindt meestal plaats bij uw eerste bezoek aan de podotherapeut.
Wat dient u mee te nemen bij uw eerste bezoek ?
- uw identiteitsbewijs,
- uw verzekeringspasje,
- de verwijsbrief van uw huisarts of specialist (zie Directe Toegankelijkheid Podotherapie),
- de schoenen die u het meest draagt,
- eventuele hulpmiddelen die u al heeft.
Uw eerste intake begint met het opnemen van uw persoonlijke gegevens. Daarna start het eigenlijke onderzoek met een vraaggesprek naar de geschiedenis en de aard van uw klachten. Het fysieke onderzoek bestaat uit een aantal onderdelen, hieronder genoemd. Afhankelijk van uw klacht kunnen een of meerdere onderdelen meer aandacht krijgen:
- Inspectie; waarbij wordt gelet op afwijkingen aan de voeten, benen en rug bij de zittende en staande patiënt. Ook wordt er gelet op eventuele afwijkingen aan de huid en/of nagels.
- Palpatie; dit is het bevoelen van het pijnlijke gebied. Er wordt onderzocht welke weefsels pijnlijk zijn en of er mogelijk afwijkingen in de anatomische structuren (huid, botten, spieren, e.d.) aanwezig zijn.
- Functieonderzoek; de beweeglijkheid en stabiliteit van gewrichten worden getest. Het functieonderzoek van enkel en voet staat centraal. Bij knie-/heup- of rugklachten wordt het functieonderzoek naar die gebieden uitgebreid. Ook spiertesten en pijnprovocaties kunnen worden uitgevoerd.
- Analyse van het staan; de stand van uw voeten en eventueel benen, bekken en rug wordt op een podoscoop (voetspiegel) bekeken en/of gemeten op een computergestuurd drukmeetsysteem (FootworkPro).
- Analyse van het looppatroon; door te kijken en te meten hoe de voeten en het lichaam functioneren tijdens het lopen. Metingen worden verricht door een computergestuurd drukmeetsysteem (FootworkPro). Deze drukmeetplaat heeft vele sensoren die, tijdens het lopen, de dynamische belasting van de voet meten.
- Schoeninspectie; slijtage aan uw schoenen geeft veel informatie over uw looppatroon.
- Opmeten van de voeten.
Aan het einde van dit onderzoek zal de podotherapeut meestal een diagnose en een behandelplan op kunnen stellen. Dit wordt met de patiënt besproken. Als de patiënt het behandelplan goedkeurt start de podotherapeut de therapie en worden de benodigde hulpmiddelen vervaardigd.
Heeft u hier verer vragen over of wilt u een afspraak maken?